Trans Ardennes, Internationale Maasfietsroute

Internationale Maasfietsroute

TEKST STEFAN MAAS

Ruim 1.150 kilometer fietsen langs de Maas, vanaf de bron in Frankrijk tot aan de monding bij Hoek van Holland. Dat is de internationale Maasfietsroute, die 22 juni 2017 feestelijk is geopend in theater de Maaspoort in Venlo.

Fietsen langs de Maas was natuurlijk altijd al mogelijk. Vanuit de Vogezen had ik ooit provisorisch een route samengesteld langs dat glinsterende lint. In de Franse Ardennen is het eenvoudig doorfietsen. Daar ligt de Trans-Ardennes: een vrijliggend fietspad dat speels met de Maas meekronkelt. Meer naar het noorden vormen de LF3 Maasroute en de LF12 Maas- en Vestingroute samen het Nederlandse deel van de internationale Maasroute. Het logo van de internationale Maasroute is op de LF-bordjes aangebracht.

De Maasplassen bij Roermond

De internationale Maasfietsroute vlecht al die opties aan elkaar tot een duidelijk herkenbare route, inclusief bewegwijzering. Op de site Maasfietsroute.eu vind je ook de etappes, gps-tracks, toeristische highlights en overnachtingsmogelijkheden. En er gloort een mooie toekomst voor het project. Fietsen langs rivieren is immers populair. De routes langs de Rijn, Elbe en Donau zijn echte succesnummers en leveren jaarlijks vele miljoenen euro's aan inkomsten uit toerisme op. Waarom zou de internationale Maasroute zich niet tussen deze vedettes kunnen nestelen? Zeker nu wielerheldin Leontien van Moorsel zich als Maasroute-ambassadrice sterk maakt voor het project.

Daar waar het allemaal begint: de bron op het plateau van Langres

In Frankrijk begint het traject in Pouilly-en-Bassigny in Haute-Marne, waar de Maas ontspringt. Daar zie je de groene uitlopers van de Vogezen. Verderop passeer je Domrémy-la-Pucelle, de geboorteplaats van Jeanne d'Arc. Stroomafwaarts liggen Verdun, bekend van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, en Sedan met het grootste middeleeuwse vestingkasteel van Europa. En natuurlijk rijgen meer Maas-highlights zich aaneen: Charleville-Mézières, het Belgische Dinant en het historische Maastricht.

Kudde paarden tegen de achtergrond van bosjes
Paarden in Rivierpark MaasVallei

Veel fietsers kennen Limburg van het heuvelland. Via de Maasroute leer je Limburg ook kennen als een waterparadijs. Het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei omvat grote plassen, een snoer authentieke dorpjes, oude geulen en grindruggen. Niet alleen het Maaswater, ook de natuur krijgt er tegenwoordig de ruimte. De Maasroute kronkelt er in twee varianten langs en doorheen, aan de oost- en aan de westkant van de rivier. Menig fietser steekt dan ook met een pontje de Maas over om de andere oever te verkennen.

De reis stroomafwaarts gaat verder door het vlakke Nederland. Den Bosch dient zich aan, de oude stad van Dordrecht en het befaamde rijtje molens van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Het smalle stroompje in Frankrijk is hier uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen waterweg. Na zo'n duizend kilometer fiets je ten slotte langs de havens aan de Nieuwe Maas naar het eindpunt: Hoek van Holland.

Lees ook: