headerfoto St Olavsleden

Sint Olavsleden

Deze pelgrimsroute (564 km) is de noordelijke tegenhanger van de paden naar het Spaanse Santiago de Compostela. Vanaf de Zweedse oostkust aan de Botnische Golf loopt ze naar het graf van Sint Olav in Nidaros, het huidige Trondheim in Noorwegen.

In 1030 landde Olav Haraldsson in de haven van Selånger tijdens een campagne om de Noorse kroon te heroveren. Met 400 Zweedse huurlingen trok hij naar het westen, richting Noorwegen. Tijdens de Slag bij Stiklestad kwam hij om het leven. Uiteindelijk is hij herbegraven in Trondheim, in een kerk die speciaal voor hem is gebouwd.

Na Olavs heiligverklaring groeite Nidaros uit tot een populair pelgrimsoord voor Scandinaviërs. De Reformatie maakte daar een einde aan. In 2013 is de pelgrimsroute naar het graf van Sint Olav nieuw leven ingeblazen.

De Sint Olavsleden volgt het spoor van Sint Olav tijdens zijn veldtocht en is de meest noordelijk gelegen pelgrimsroute ter wereld. Onderweg passeer je tal van meren en historische locaties en steek je de bergen over naar Noorwegen.

Meer informatie: Stolavsleden.com.
Headerfoto: Ruben Heijloo

Lees ook: